Evo, pa so šli. V šolo, v vrtec, novemu znanju naproti.

A kaj ko bodo v vseh teh ustanovah poleg znanja prejeli tudi en kup virusov, bakterij, ki se lahko razvijejo tako daleč, da bo vaš otrok obležal doma. In če boste imeli srečo, boste tudi sami ujeli kaj od tega.

Vesela novica je, da lahko nekaj teh okužb zmanjšate in sicer tako, da okrepite otrokov imunski sistem.

?Kaj lahko storite, da svojega otroka zaščitite pred neskončno množico mikrobov in virusov, ki jim je izpostavljen vsak dan?

Na žalost je tako, da so otroci bolj nagnjeni k zbolevanju, kar niti ni tako zelo nenavadno, saj vstopajo v svet s šibkim imunskim sistemov, kar pa ni nič novega.

Počasi, a vztrajno se imunski sistem krepi, saj se stalno bori s serijo mikrobov in virusov ter drugimi organizmi, tako, da se zaščita ustvarja praktično vsak dan. Stroka meni, da je za otroka normalno, da se v koledarskem letu sooči z od 6 do 8 prehladov in gripe ter vnetjem ušes, na leto.

?A dejstvo je, da obstaja kar nekaj trikov, ki jih lahko izvajate vsak dan, da pomagate krepiti otrokov imunski sistem in tako zmanjšate število dni, ko bo otrok (skupaj z vami) ostal v domači postelji. Namesto, da bi vsrkaval vse znanje tega sveta, ki ga čaka tam zunaj.

1. Sadje in zelenjava???

Korenje, stročji fižol, pomaranče in jagode – to so živila, ki vsebujejo fitonutriente (naravna barvila, ki pomagajo v boju proti bakterijam in virusom) in vsebujejo snovi, ki pripomorejo k izboljšanju imunskega sistema. Spodbujajo proizvodnjo belih krvnih celic, ki so protitelesa, ki preprečujejo viruse. Študije so pokazale, da hrana, ki je bogata z fitohranili, v odrasli dobi ščiti tudi pred kroničnimi boleznimi srca. Če je le mogoče, naj otrok vsak dan zaužije 5 obrokov sadja in zelenjave (nekaj od tega jih zaužije že v vrtcu in šoli). V mislih imejte tudi, da je pametno jesti sezonsko sadje in zelenjavo, še najbolje, da jo kupite v bližini, kjer je zrasla. Krajšo pot ko naredi, več okusa, vonja in hranilnih snovi ima.

2. Spanje???

Vsi dobro vemo, da je “spanc bolš k žganc”. Študije pa so dokazale, da pomanjkanje spanca naredi otroke bolj dovzetne za bolezni, saj je imunski sistem, pri otrocih, ki premalo spijo – oslabljen.

In koliko spanja potrebujejo otroci? Verjetno veste, pa vseeno:
?dojenček 18 ur
?malček 12 do 13 ur
?otrok v vrtcu 10 ur
Če se vaš otrok (tako kot še marsikateri) upira spanju čez dan, ga poskušajte prej spraviti v posteljo. Kar pa je v večini primerov tudi misija nemogoče, kajne?

3. Gibanje?‍♀?‍♂?‍♀?‍♂

Gibanje, sploh na svežem zraku, izboljšuje imunski sistem – kar ni nobena znanost. Enako velja za otroke in za nas odrasle, ki nam včasih enostavno zmanjka energije, da bi se odpravili ven. A s tem, ko ven spravite tudi sebe in ne samo svojega otroka, boste veliko naredili za oba! Otrok bo imel super vzornika, vam pa tudi ne bo škodilo, če se bosta vsaj do trgovine odpravila peš ali se na sladoled odpeljala s kolesom ali skirojem,

4. Znebite se bakterij in virusov ❌

No, tukaj skoraj ne rabimo izgubljati besed, kajne? Jaz sem kar nekaj časa rabila, da sem se tudi sama navadila, da si naprej, ko pridem domov – umijem roke z milom. A sem se morala že zato, da sem vzor otroku! In sedaj sva skupaj osvojila to super navado, s katero v resnici delava uslugo celi družini. Prav tako je smiselno, da si otrok umije roke (z milom) seveda, pred vsakim obrok. Jaz sem namesto trdega mila najprej kupovala milo v obliki “penice”, da je bilo vse skupaj zabavno, sedaj pa ko je to že moč navade pa smo nazaj na trdem milu, da porabimo čim manj embalaže!

Ko pa v vrtcu ali šoli razsajajo virusi in po zraku letijo bakterije, pa je priporočljivo, da poleg umivanja rok, roke tudi dezinficirate. A ker to ne morete narediti kar z vsakim razkužilom – saj jih večina vsebuje klor, alkohol, ki sta otroku neprijetna, lahko uporabite BabySept, ki je otroku in okolju prijazen.

Poleg umivanja rok in dezinfekcije le teh, pa bodite pozorni tudi na zobno krtačko. Nekateri so sicer mnenja, da ko otrok zboli (sploh za bakterijskimi okužbami), da naj se zobna krtačka zavrže. A če boste imeli pri sebi BabySept, vam to ne bo potrebno narediti, saj bo v 99,99% uničili vse bakterije in viruse. A glejte, da boste dezinficirali vse zobne krtačke, ki so skupaj v lončku, saj bakterije in virusi letijo po zraku!

Svoj BabySept lahko kupite v naši spletni trgovini, v vseh Tosaminih trgovinah, v vseh Pikapolonicah po Sloveniji, v Okay.si v BTC-ju in v Kamniku v trgovini Zlata Ptička.

Srečno!