Prvič v šolo in vrtec? Drammaaaaa

Popolnoma nas stisne, ko se zavemo, da bo naš otrok nekaj naredil prvič. Naj bo to prva vožnja s kolesom brez dodatnih koles, prvič na smučkah, prvič v vodi brez rokavčkov…

A še posebej nas stisne, ko gre naš otrok prvič v vrtec ali šolo. Če se spomnim sebe, ko sem 11 mesečnega otroka prvič oddala v varstvo, je bilo kot, da se ne bi poznala. V mislih sem imela en kup scenarijev kaj vse gre lahko narobe, kaj vse se lahko mojemu malčku zgodi in takrat se mi je še zdelo, da brez mene ne bo preživel. No, pa je. Prvi dan, drugi in vse do danes, ko gre počasi že v šolo.

Res pa je, da smo si starši različni, da se različno odzovemo v enakih situacijah in da ima vsak s svojim otrok posebno, edinstveno vez. A nič za to. Še vedno lahko vsak starš poskuša po svojih najboljših močeh pospremiti svojega otroka prvič v vrtec ali šolo.

Kako s čim manj stresa prvič v vrtec ali šolo?

1. Ne pripravljate se preveč na prvi dan

Na ta prvi dan se itak pripravljamo že prej – če ne drugače, tako, da v trgovini kupujemo vse stvari, ki smo jih dobili na seznamu. Pa še kakšno stvar več, da bo vse popolno za ta prvi dan.
A če boste iz tega (prvega) dne naredili prevelik spektakel, bo vsak naslednji dan kot “dan po Božiču”. Vsekakor gre za prav poseben dan v vašem in otrokovem življenju a vseeno ne pretiravajte. Vsekakor ni potrebe, da mu takoj za opravljen prvi dan (praktično pravih nekaj ur) že takoj kupite novo igračo ali ga zasujete s kupom sladkarij, ki so drugače strogo prepovedane.

2. Ne gre samo za učenje “po programu”

Ko otrok prvič stopi v vrtec ali šolo se mu odpre nov svet. Kar pomislite na to kako velika se vam je zdela šola, ko ste prvič stopil vanjo, nato pa ste jo – preden ste jo zapustili, poznali v detajle. Če pa je kdo med vami, ki se spominja prvega dne vrtca, pa še toliko bolje! A s tem ko otroci vstopijo v ta svet, ne gre samo za formalno izobrazbo, ampak za veščine, ki so prav tako pomembne za srečno življenje. Poleg znanja in veščin pa bodo spoznali tudi nove prijatelje, nove učitelje in vzgojitelje, ki bodo pripomogli k oblikovanju njegove izkušnje v novi ustanovi, kjer bo preživel kar nekaj let svojega življenja.

3. Otroka objemite, poljubite in čim prej odidite

Najboljši možen scenarij naj bi bil ravno tak – otroka poljubite, objamete in vsak z nasmehom odide svoj pot. A kaj ko je to včasih tako zelo težko… Sploh, ko se od otroka ločite prvič po tem, ko sta bila 11 mesecev vsak dan skupaj…

A na tej točki imejte v mislih, da so tam vzgojiteljice in pomočnice, in učiteljice, ki so res navajene na take situacije in zanjo delat z otroci, ki jim je v takih situacijah težko. Za vas starše je še najbolje, da kraj zločina čim prej zapustite, da ne daste otroku občutka, da boste vedno tam ko vas bo potreboval in se ne bo počutil udobno. Ker se ravno to dogaja – starši radi še malo ostanejo pri otroku, ker se ne počuti dobro, da ga tolažijo, ampak v resnici mu s tem sporočajo, da bodo “vedno” tam, ko jih bo potrebno potolažiti ampak v resnici temu ni lahko.

A toliko kot je staršev, toliko je teorij in starejši. In ni pošteno, da trdimo, da je pravilna pot samo ena.

Vseeno pa imejte v mislih to, da otrok odhaja v varno okolje, kjer je med ljudmi, ki jih lahko zaupate in v kolikor bo karkoli narobe z vašim otrokom – bodo najprej poklicali vas.

Imejte zaupanje. Tako vase, v svojega otroka kot v vse vzgojiteljice, pomočnice, učiteljice!

Da pa se boste počutil varno tudi zaradi vseh bakterij in virusov, ki jih boš vaš otrok prinašal domov, imejte doma BabySept, da vsem tem neprijetnostim preprečite pot domov in že prvi teden vsi zbolite. Ko pride otrok iz vrtca ali šole naj si umije roke in poškropi z BabySept-om in tako boste naredili že veliko za vse vas! Naroči ga👉 tukaj.

Poslušajte sebe in svojega otroka, zaupajte in če se le da ne delajte drame. No, malo jo je vedno dovoljeno.

A bolj kot boste vi mirni in zaupali vse, bolj bo miren tudi vaš otrok in bo zaupal vase. Če mu boste vi pokazali, da je svet, v katerega odhaja prijazen in varen, ga bodo tudi sami videli na tak način…

Srečno!