Lahko vaš otrok hodi bos?

Odvisno katerega starša vprašate. So taki, ki jim je to popolnoma naravno in sprejemljivo, so pa tudi taki, ki v tem vidijo predvsem nevarnosti. A dejstvo je, da je hoja brez obutve za otroka lahko zelo koristna. Seveda v za to primernih okoliščinah.

Kot omenjeno se starši delimo na dva pola – in za nobenega ne bomo trdili, da ima prav ali narobe. Vsak zagovarja svoje mnenje in ne moremo trdit kdo ima prav in kdo narobe.

1. Malčki

Je sploh lahko kaj bolj srčkanega kot male otroške čeveljčke? Temu se res težko oprejo vsi novopečeni starši, in tudi tisti, ki so to že. A v resnici ne obstajajo znanstveni dokazi, ki bi trdili, da mora malček, ki se uči hoditi, nositi čevlje. V resnici trdijo ravno nasprotno – da bolj ko bo malček hodil bos, hitreje bo izboljšal ravnotežje, utrdil svojo moč in koordinacijo. A spet – odvisno v kakšnih okoliščinah in kakšne so temperature tal. Če govorimo o vročih in mrzlih tleh – potem tukaj ni nobenega dvoma, da bi malčka kar ves čas pustili bosega.

Ko je malček bos, mu to hkrati omogoča, da raziskuje različne površine, sploh ko je bos zunaj. Naj začuti travo, droben pesek, mivko ali različne preproge v notranjih prostorih.

2. Otroci

Pri otrocih, ko se noga najbolj razvija, zagovorniki bosonogih otrok trdijo, da otroški čevlji spreminjajo obliko stopal, saj mora le ta biti v skladu z obliko čevlja. Trdijo namreč, da bi se moralo stopalo razvijati samo, po svoji naravno poti in se ne prilagajati čevlju. Čeprav si v našem svetu težko zamislimo, da bi otroka kar pustili ves čas bosega, saj ne živimo v takem okolju.

Največji problem otroških čevljev je njihova togost. Otroci so radi svobodni, tečejo, plezajo, skačejo, a problem nastane, ko so obuti, da so otroški čevlji zelo togi in jim vsega tega ne omogočajo.

Pomanjkanje neposrednega stika s površino, po kateri teče ali pleza, skače – lahko povzroči težave kot na primer to, da ko pleza po drevesu v čevljih – se ne more s podplatom oprijeti veje, kar lahko povzroči padec. In še bi lahko naštevali… Tako kot bi lahko na tej točki še naštevali vse argumente proti.

Čevlji, ki se slabo prilegajo podplatu in nepravilna izbira obutve, lahko povzročijo tudi druge neprijetnosti, kot so vraščeni nohti in strukturne težave otrokovega stopala. Čevelj, v katerem se otrokova noga zelo poti, povzroča glivice in ostale neprijetnosti, za kar je potrebno hitro ukrepanje. BabySept je eno tako sredstvo, ki učinkovito odpravlja glivice in ostale bakterije, ki nastanejo tako v čevlju kot na nogi. Razkuževanje je tukaj ključ do zdravih otroških stopal!

3. Kje je obutev nujno potrebna

Kot omenjeno, živimo v svetu, kjer bosonoga hoja ni možna povsod.Ena izmed bolj pomembnih informacij, ki jo vse premalokrat slišimo je, da bi morali biti vsi(še posebej otroci) pazljivi, ko obiskujemo bazene, vadbene center, garderobe.

Topli in vlažni prostori so najboljše okolje za razvoj glivic, virusov in bakterij. Ko tak prostor zapustite, je najbolje, da še preden se vrnete v avto ali prispete domov, da tako obutev kot stopala poškropite z dezinfekcijskimi sredstvom, ki puničuje te neprijetnosti ter tudi ščiti pred nastajanjem le teh.

Prav tako bodite pozorni na površine, kjer je potencialna nevarnost ureznin, odrgnin. In ko pride do tega imejte vedno pri sebi sredstvo, da rano razkužite in s tem preprečite nadaljnje okužbe, ki so vse prej kot prijetne.

Dejstvo je, da smo starši previdni in prav je tako. Naša naloga je, da otroke zaščitimo, a po drugi strani je tudi prav, da jim omogočimo čim več (varne) svobode ter (varnega) raziskovanja sveta.

Če BabySept univerzalnega razkužila še nimaš – si ga naroči tukaj. Ob naročilu nad 10 ti podarimo poštnino!