Kako otroka naučiti pospravljati?

Ni težje stvari za otroka, kot to, da mora sam pospraviti svojo sobo, po tem ko so obiski odšli. Ali ko je treba vse dinozavre, punčke, čopiče in drobtine spraviti nazaj na svoje mesto, ko se dan konča. Ker pa so pospravljenje igrače tudi bolj varne igrače (sploh če na njih stopite sredi noči), potem je prav, da niste vi edini, ki jih znate postaviti nazaj na svoje mesto.

Pomemben del otrokovega razvoja v mlajših letih je tudi čiščenje nereda, ki ga je ustvaril sam, saj mu to pomaga razviti občutek odgovornosti za svoja dejanja. Kar pa si vsi želimo za svoje otroke! 🙋‍♀

To, kako se otrok nauči pospravljati za seboj, bo imelo velik vpliv na druge navade, ko bo odrasel. Če ves čas pospravljate za svojim otrokom, mu bo prišlo v navado in bo vedno od vas pričakovali, da to počnete vi.
Ko bodo odrasel, ne bo znal tega početi sam oziroma niti ne bodo imel občutka, da je to potrebno, saj ste za to vedno poskrbeli ali vaš partner.

Pospravljanje in čiščenje za mnoge od nas ni zabavno, a je opravilo, ki ga je potrebno opraviti.

In kako svojega otroka motivirati, da vam bo pomagal in pri tem celo užival?

1. Skrbno izberite besede

Ne začnite samo z “pospravite”. Otroci, ki so še v vrtcu, imajo največji nered, sploh zato, ker ne vedo kje začeti. Zato je smiselno, da jim daste točna navodila kaj naj naprej naredijo, v smislu:
👉pospravi vse lego kocke iz tal in jih daj v škatlo
👉knjige zloži na knjižno polico
👉punčke poberi iz tal in jih daj na poličko
S tem, ko “delo” razdelite na več majhnih korakov se celotna naloga ne zdi več tako neskončna in neobvladljiva. Z dajanjem natančnih navodil boste malčku olajšali delo in hkrati poskrbeli, da bo naredil vse kar je potrebno. A ne pozabite, da boste kakšno navodilo morali ponoviti – enkrat, dvakrat, sedemkrat…😂 A ne obupajte. S tem, ko ga učite pospravljati delate predvsem uslugo njemu in hkrati sebi.

Samo čiščenje igrač načeloma lahko tudi opravljate skupaj, sploh če za čiščenje uporabljate postopek, ki ne vključuje sredstev, ki so za otroka nevarni. Poleg površinskega čiščenja opravite tudi dezinfekcijo – sploh ko hišo zapusti ali obiščete prehlajen prijatelje ali v vrtcu razsajajo virus in druge nalezljive bolezni. In tudi ta del lahko opravita skupaj – z dezinfekcijskim sredstvom, ki je varno za uporabo.

O tem kako pravilno in učinkovito očistit igrače in vam pri tem lahko pomaga vaš otrok smo pripravili brezplačen priročnik! Za prenos klikni tukaj.

2. Pojasnite zakaj je pospravljanje potrebno

V očeh vašega otroka je pospravljanje vse prej kot koristno – za njih je to odstranjevanje zabave. In kdo si tega želi? Otroku pojasnite, da če igrače niso ustrezno pospravljene, da so lahko nevarne – saj lahko pride do poškodbe. Prav tako se lahko zaradi nereda izgubijo delčki igrač, kar pa lahko povzroči, da se z njimi ne bo več tako zabavno igrati. Pri mlajših otrocih je pomembno, da vzpostavijo povezavo, saj tako lažje razumejo.

3. Omogočite jim enostavno shranjevanje igrač

Na police, predale in škatle nalepite slikice igrač, da bodo lahko sami prepoznati kam je kaj potrebno pospraviti. Slikice lahko izrežete iz revij, katalogov, pripišite pa tudi imena, saj bodo hkrati vadili prepoznavanje črk in besed. Ko bodo vedeli kam je kaj potrebno pospraviti, jim bo lažje to početi.

4. Prižgite jim glasbo ali pojete

Da bo vse skupaj še bolj zabavno, prižgite glasbo, ki je otroku všeč in jo dajte bolj naglas kot običajno. To pomaga tudi meni, ko se lotim čiščenja kopalnice. V času pospravljanja lahko tudi prepevate, če vama je z otrokom to blizu. Pospravljanje bo potekalo hitreje, hkrati pa bo to pri otroku ohranilo dobro razpoloženje, pozitivno naravnanost.

5. Ne popravljajte za njim

Ko vaš otrok konča s pospravljanjem, nikoli ne popravite tistega, kar ni popolno. Verjetno je dal vse od sebe, da je prišel do tega rezultata. Dokler je delo opravljeno, je vse ok. Sploh če je delo opravljeno po navodilih, ki ste mu jih dali na začetku. 4 letni otrok ne bo nikoli tako popolno pospravil kot vi. In če boste šli za njim še enkrat pospraviti njegovo sobo, bo to seveda videl in opazil in se naslednjič ne bo več tako zelo potrudili, saj bo vedel, da boste vi na koncu opravili to delo. Ko otrok sam pospravlja svojo sobo je bolj pomemben trud, kot pa končni rezultat. Je pa veliko odvisno od vaših navodil – bolj kot bodo navodila natančna, bolj natančno bo on opravil svoje delo. Sodelujte!

6. Nagradite (dobro) opravljeno delo

Najprej s pohvalo – kako lepo je soba videti in poskrbite, da bo tudi sam ponosen na opravljeno delo!
Vedno pa ga lahko nagradite z materialnimi stvarmi – kepico sladoleda, novo nalepko, ki jih zbira za večjo nagrado ali super izletom. To pa prepuščamo vam.

Vsi si želimo, da bi bili naši otroci srečni (o tem kako vzgojiti srečnega otroka smo pisali tukaj) in, da bi v svet odšli čim bolj samostojni. pri tem jim lahko z vsakodnevnimi majhnimi koraki pomagamo.

Ključ je v sodelovanju in komunikaciji.

Če v vašem domu še nimate BabysSept varnega in učinkovitega dezinfekcijska sredstva, ga naročite tukaj.