Pravilno ravnanje z dudo oziroma česa NE početi z njo

Dojenčki se rodijo z močnim nagonom za sesanje. Nekateri celo sesajo svoj prst še preden se rodijo, tako, da res ne gre zanikati dejstva, da že pridejo v ta svet s tem močnim nagonom. Sesanje je naravno vedenje, ki jim omogoča hranjenje in rast. Prav tako pa jim daje pomirjujoč občutek.

Če opazite, da otrok med obroki še vedno kaže željo po sesanju, je duda lahko zelo koristna. Nekateri starši so za – spet drugi proti. Resnica pa je nekje vmes. Oziroma najbolj pošteno je, da rečemo, da je vsak otrok svet zase in prav tako starši. Tako, da ni prav, da s prstom kažemo niti na ene niti na druge. Vsekakor pa duda ne sme biti nadomestilo za hranjenje, kot tudi ne sme in niti ne more nadomestiti tega, da vi kot starš potolažite svojega otroka, ko to najbolj potrebuje. Čeprav iskreno, ne gre vedno. Pa vseeno.

Katere so prednosti uporabe dude?

Prednost uporabe dude pred sesanjem prsta je predvsem v tem, da uporabo dude omejite, kar pa za prst ni mogoče. Ko pride čas, da otrok dude ne potrebuje več jo enostavno zavrete, prsta pa otroku ne morete vzeti.
Več študij kaže na dejstvo, da uporaba dude v prvem letu življenja zmanjšuje tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka.

Kaj pa težave, ki nastanejo pri uporabi dude?

Nepravilna uporaba dude lahko povzroči težave z dojenjem, zobmi in morebitnimi okužbami ušes. Pri izbiri dude vedno upoštevajte varnostni vidik, se o tem vsaj malo izobrazite ali pa za mnenje vprašajte mamico, ki ima izkušnje. Vsekakor pa naj bo pri izbiri dude na prvem mestu varnost kot tudi sestava dude.

Česa NE početi z dudo

1. Dude ne uporabljajte dokler vam dojenje teče. V kolikor ste v dvomih ali otroku v času dojenje dati dudo ali ne, se posvetujte s pediatrom ali pa enostavno poslušajte svoj razum. Spet – ne bomo trdili, da obstajajo prav in narobe odločitve. Res pa je, da naj bi dojenček s pomočjo dojenja zadovoljil svojo potrebo po sesanju. Izjema so nedonošeni dojenčki ali bolni otroci, ki jim duda prinaša ta občutek udobja.

2. Ne dajajte dude otroku, dokler niste preverili če je lačen, utrujen. žejen ali mu je le dolgčas. Poskušajte narediti vse kar je v vaši moči (mamicam ravno te moči dostikrat zmanjka), da zadovoljite potrebe dojenčka in naj bo duda tista zadnja rešitev, na katero boste pomislili.

3. Najbolj pogost način sterilizacije dude je, da jo 5 minut prekuhavate v vroči vodi. A slaba stran takega načina je ta, da po nekaj minutah začne po vodi plavati vodni kamen, ki se prav tako začne nabirati na dudi, ko jo vzamete ven. In to vsekakor ni pametno dati svojemu otroku v usta. V ta namen raje uporabite dezinfekcijsko sredstvo, ki ne draži sluznice in ne pušča nobenih sledi na dudi. Poleg tega se vam pri prekuhavanju lahko zgodi, da dudo zažgete, ko jo vrnete otroku je še prevroča, se le ta pri prekuhavanju poškoduje
Vsekakor pa dude ne čistite tako, da jo daste v svoja usta – s tem boste svojemu otroku naredili več škode kot koristi, saj boste tako na otroka presneli svoje bakterije, ki so zanj lahko škodljive.

4. Ne sladkajte dude. Tudi sama sem ta trik poizkusila a kar hitro odnehala, saj mi ni prinesel nič dobrega. Sladka duda poškoduje otrokove zobe hkrati pa lahko sladkana duda privede do zastrupitve s hrano.

5. Vedno preden dudo daste svojemu otroku, preverite če ima kje kakšno razpoko, poškodbo. Prav tako dude ne dajajte otroku takoj za tem, ko ste mu dali zdravila, saj lahko zdravilo povzroči poškodbo dude.

6. Dudo zamenjajte vsaka dva meseca.

7. Nikoli ne pustite, da otrok dudo žveči. Delčki dude lahko pri otroku povzročijo zadušitev in smrt.

Pomembno je, da je duda varna za uporabo in da vašemu otroku zadovolji potrebo po sesanju. Vsekakor ni nujno, da je najdražja, ampak, da ustreza otroku. Pričakujete lahko, da boste zamenjali več različnih dud preden boste našli zmagovalno. A ko jo enkrat najdete, bo vsem lažje.

Poleg tega pa res ne pozabite na to, da jo dezinficirate na najbolj varen možen način, kar lahko enostavno naredite z dezinfekcijskim sredstvom BabySept. Dudo poškropite z BabySept razkužilo in počakate nekaj minut, da se sredstvo posuši. Potem pa jo že lahko vrnete otroku, saj le ta ne draži sluznice saj po dezinfekcijski razpade na vodo in kisik.

Svojega naroči tukaj > https://babysept.com/babysept/ > pri nakupu nad 10€ brez poštnine! ?