Kako vzgojiti srečnega otroka?

Verjetno ni med nami starša, ki si ne bi želel svojega otroka poslati v svet čim bolj srečnega, kajne?

Dejstvo s katerim začenjamo ta zapis je, da vzgoja srečnega otroka ne pomeni, da ima vse stvari na tem svetu in takoj, ko si jih želi, ampak bo srečnega otroka naredilo ravno obratno dejstvo. Da ne bo imel vsega kar si želi in da ne dobi stvari takoj, ko se mu utrne želja.

Svojem otroku lahko zelo pomagate pri učenju spretnosti in življenjskih navadah, ki bodo bistveno pripomogle k temu, da bo otrok ostal srečen tudi, ko bo prišel v odraslo dobo.

Razkrivamo 7 načinov za vzgojo srečnih otrok ❤

👉Spodbujajte aktivnosti (igro) zunaj 🤸‍♀😃🤸‍♂

Nikakor ne gre podcenjevati moči igre na prostem. Tek po travi, plezanje po drevesih, guganje in kopanje v blatu je več kot odličen argument zakaj svojih otrok ne gre prikrajšati za aktivnosti na prostem.

Študije pravijo, da vonji, ki prihajajo iz narave (vonj borovcev, pokošene trave, vonj sivke, ki cveti) povečujejo pozitivno razpoloženje vašega otroka. Na vas je, da svojega otroka čim bolj spodbujate k temu, da počne čim več stvari zunaj – se igra, raziskuje, bere, naredi domačo nalogo, nariše rojstno dnevno čestitko za babico…

Igra na prostem, dokazano, utrjuje tudi socialne sposobnosti otrok. Študija iz leta 2017, objavljena v ameriški reviji Journal of Science and Medicine in Sport je pokazala, da so otroci, ki so več časa za igro preživeli zunaj, povečali svoj občutek za empatijo, sodelovanje in samokontrolo, kar so družbene večine, ki nam vsem pridejo še kako prav, prav vsak dan.
Otroci, ki imajo dobre socialne veščine, bodo bolj verjetno imeli zdrave odnose. Neka druga študija pa celo pravi, da imajo otroci s socialnimi veščinami dvakrat več možnosti, da bodo šli na fakulteto in manj verjetno, da bodo zlorabljali prepovedane substance, da so manj verjetno podvrženi debelosti in nasilju.

Četudi zunaj pada dež, sneži, se skupaj z otrokom odpravite ven. Ali pa vsaj njemu omogočite dnevne aktivnosti zunaj. Verjamem, da bo marsikdo izmed vas užival v skakanju po lužah, ko pada poletni dež. Da o aktivnosti na snegu sploh ne zgubljam besed. Uživate lahko tudi vi!

👉Omejite čas za ekranom 📱🖥⌚

Študija iz leta 2018, ki je bila objavljena v reviji Emotion je pokazala, da so bili mladostniki , ki so manj časa preživeli za ekranom – bolj srečni. In to je naša največja naloga in zato tudi berete ta članek – da bo vaš otrok bolj srečen.
Vse skupaj je lahko zelo enostavno – jasno in glasno določite omejitve. Otroku povejte kdaj in koliko časa lahko preživi za ekranom in se tega striktno držite. V času poletnih počitnic lahko celo popolnoma omejite gledanje televiziji, saj je to čas , ko lahko od jutra do večera preživite zunaj, aktivnosti na telefonu pa lahko tudi zelo omejite. In verjemite, da bo 5-letnik popolnoma pozabil, da telefon sploh obstaja, ko bo na dvorišču brcal žogo in pil sosedovo limonado.

👉Prakticirajte hvaležnost 🙏😍😘

Vključitev hvaležnosti v vaše vsakdanje življenje lahko pomaga otrokom postati srečnejši človek. Vendar ne pozabite, da obstaja velika razlika med tem, ko otroka “prisilite”, da vam reče hvala in med tem, da vam je resnično hvaležen.

Ljudje, ki so hvaležni, uživajo boljše odnose – in ravno srečni odnosi so ključ do srečnega življenja v vseh fazah življenja. Eden boljših načinov kako otroka naučiti hvaležnosti je skozi lastno izražanje hvaležnosti. Izražanje hvaležnosti se bodo najprej naučili od vas. Ko se zahvalite partnerju, ker skuhal večerjo, ko se zahvalite prodajalki, ki vam je pomagala zložiti stvari v vrečko. Enako težo pri učenju hvaležnosti pa imajo dejanja, ko vi izražate hvaležnost svojemu otroku. Se mu zahvalite, ker vam je pomagal zložiti perilo, ker vam je pridržal vrata avtomobila, ko je naredil nekaj sam od sebe.

V svojo družinsko rutino vnesite navado, da se pogovarjate o hvaležnosti, o stvareh za katere ste hvaležni. Najlažje to naredite po skupnem obroku ali tik pred spanjem. En drugemu zaupajte tri stvari, za katere ste tisti dan hvaležni. To bo otrokom pomagalo, da se naučijo iskati stvari, za katere so lahko v vsakdanjem življenju hvaležni.

Vsi smo lahko vsak dan hvaležni za več stvari, le naučiti se moramo (včasih tudi starši), da znamo pobrskati po dnevu, ki je za nami in si reči za kaj smo hvaležni. Lahko smo hvaležni že za to, da zjutraj slišimo ptičje petje… Za hvaležnost ne potrebujemo veliko. Le znati jo moramo poiskati.

👉Imejte visoka – a ne previsoka pričakovanja 🤩💁‍♀💁‍♂

Vaša pričakovanja imajo velik vpliv na vaše otroke. Otroci se bodo potrudili, da bodo izpolnili vaša pričakovanja, vse dokler se bodo njim zdela razumna.

Študije sicer kažejo, da otroci, čigar starši imajo visoka akademska pričakovanja, v šoli bolje napredujejo in vztrajajo pri težkih nalogah. Visoka pričakovanja so povezana tudi s šolsko in socialno odpornostjo.

A na tej točki moramo omeniti, da ne smete pričakovati popolnosti – kajti le-ta v resnici ne obstaja. Če je pričakovanje večje od sposobnosti vašega otroka, potem lahko otrok kaj hitro postane nesrečen… V bistvu še več kot to – če boste od svojega otroka pričakovali, da bo popoln, s tem povečujete tveganje za dušeno stisko in težave. Prav tako se lahko zgodi, da se bo otrok raje odrekel ciljem, ki ste mu jih zastavili saj se mu zdijo nedosegljivi ali pa sploh niso v skladu z njegovimi željami in ambicijami.

👉Jejte večerjo skupaj  🍽😋🥤

Ko imajo otroci en kup obveznosti in ko zraven priključimo še svoje opravke se nam kaj hitro lahko zgodi, da nam za obroke, kaj šele skupne, ne ostane le malo ali celo nič časa. A ravno skupni obroki (med tednom je verjetno lahko le večerja) dokazano osrečujejo otroke.

Za otroke, ki jedo s starši je manj verjetno, da bodo imeli težave s prekomerno težo ali da se bodo spopadali z motnjami hranjenja. Tudi najstniki, ki večerjajo s svojimi starši so manj izpostavljeni “nevarnosti”, da bi imeli težave z vedenjem ali da bi pričeli z uživanjem prepovedanih substanc.

Verjetno res ni izvedljivo, da bi večerjali skupaj vsak dan, a poskušajte to rutino uvesti vsaj nekajkrat na teden. Vikend pa izkoristite za dolge skupne zajtrke, za skupno pripravo kosila…

👉Manj je več! 🤗

To, da otroku kupite vse kar si želi in da ob praznikih dobi ogromno daril, ga v bistvu sploh ne osrečuje na dolgi rok. Kar pomislite kaj se je zgodilo z igračami, ki jih je dobil za zadnji rojstni dan? Pri nas doma imamo eno celo škatlo lego kock, ki so se tam znašle le nekaj dni po praznovanju. In v teh nekaj mesecih se niti enkrat ni spomnil na njih…
Več kot imajo otroci materialnih stvari, bolj jih to bremeni in vpliva na njihov mentalno počutje.
Otroci, ki imajo vsega preveč so izpostavljeni verjetnosti, da bodo doživljali občutke kroničnega nezadovoljstva. Taki otroci bodo težko prepoznali razliko med željami in potrebami, kar jih bo oviralo v odraslem življenju, saj posledično lahko mislijo, da sreča izvira zgolj iz materialnih dobrin.

Na vas je, da se odločite katere želje boste izpolnili otroku in katerih ne. Kljub temu, da vas bodo hoteli na vse pretege prepričati, da jih bo novo kolo osrečilo, ali pa da res ne morejo živeti brez novega telefona.

Namesto tega jim raje dajte priložnost, da si novo stvar zaslužijo. Če ste seveda tudi sami mnenja, da jo potrebujejo. Tako bodo bolj cenili stvari, ki jih dobijo. Še najbolj pa bodo znali ceniti stvari za katere so se morali potruditi, si jih zaslužiti. Namesto, da jim je vse podano na pladnju…

👉Pomagajte drugim 🙋‍♀💕🙋‍♂

Številne študije povezujejo altruizem s srečo. Dejstvo je, da biti prijazen do drugih – osrečuje nas. Tako otroke, kot odrasle. In sreča nas dela še bolj prijazne. To je pozitiven cikel, ki otroke osrečuje in pozitivno vpliva na bolj zdravo življenje tudi v odrasli dobi.

Študija iz leta 2010, ki je bila objavljena v Journal of Social Psychology je razdelila udeležence v tri skupine. Ena skupina je imela nalogo, da vsak dan naredi eno dobro dejanje, druga je imela nalogo, da vsak dan naredi nekaj novega, tretja skupina pa ni dobila nobenih navodil. Že po 10 dneh so raziskovalci opazil, da sta prva in druga skupina doživeli več občutkov sreče.

In kako svojega otroka vključiti v dobra dejanja:

  • ko greste na sprehod seboj vzemite vrečko in na poti poberite smeti
  • igrače, ki jih je otrok preraste, skupaj očistite in jih podarite tistim otrok, ki jih potrebujejo (vedno se lahko obrnete na Zvezo prijateljev mladine, Pediatrično kliniko ali lokalne organizacije)
  • vključite se v lokalne organizacije, ki potrebujejo prostovoljce za izvajanje najrazličnejših aktivnosti (aktivnost izberite na podlagi starosti in zmožnosti otroka)

👉Dejstvo je, da otrok ne rabi biti srečen v vsakem trenutku svojega življenja. In to tudi ni vaša primarna naloga – da ga zgolj in le osrečujete. Srečen otrok mora doživeti tudi negativna čustva kot so jeza, strah in razočaranje, saj je tak tudi svet v katerem odrašča.
Ko vaš otrok doživlja negativna čustva ni vaša naloga, da takoj ukrepate in ga poskušate osrečiti. Vaša naloga je, da mu pomagate ta čustva prepoznati in da ga naučite to tudi sprejeti. Hkrati pa je vaša naloga, da ga naučite kako se z njimi spopasti in kako ga pomiriti. Še bolje pa je, da ga naučite , kako se v takih situacijah lahko pomiri sam.

👉Če vaš otrok ni srečen čisto vsako minuto svojega življenja ne pomeni, da niste dober starš. Vaša najpomembnejša naloga je, da otroku pokažete kako biti srečen, kaj pomeni biti srečen in kaj nas v resnici dela srečne. Vse skupaj se začne v ljubečem okolju, kjer se otrok počuti varno in sprejeto.
Otroci, ki vedo, da so ljubljeni in se počutijo varno, imajo večjo možnost, da v življenju uspejo in so bolj samozavestni pri soočanju s pastmi, ki jih prinaša odraslo obdobje.