Otroci so radovedni in igrivi. Tisti, najmanjši, ki šele dobro
začnejo spoznavati svet okoli sebe, ponavadi stvari najprej
zanesejo v usta. Tako je bilo od nekdaj. Za mnogo malčkov je bila
ta radovednost lahko celo usodna. Danes ni več tako. Znanost je
odkrila mnogo mikrobov, to znanje pa je dalo možnost, da otroke
pred njimi uspešno zavarujete. Tekst: Milka Krapež

Nevarnosti za okužbe iz okolja so danes nekoliko drugačne kot so bile še desetletja nazaj. Virusi in bakterije se spreminjajo, bakterije postajajo vse bolj odporne na antibiotike. Obenem pa lahko ljudje v razmeroma kratkem času prepotujejo velike razdalje. Nekdaj je Evropo prav malo zanimalo, kakšne bolezni prizadenejo Afričane, na primer, saj se ni zdelo realno, da bi organizmi, ki jih povzročajo, zašli v evropske države in povzročali bolezni. Zaradi razvoja znanosti in civilizacije na vseh ravneh pa se je povečala tudi ta nevarnost. Zdelo se je, da nas denimo, ebola ne more prizadeti, pa je vendarle prišla do našega praga. Tudi prostori, kjer človek skoraj ne pomisli, da bi lahko zbolel (zdravstveni domovi, bolnišnice), so danes lahko polni očesu nevidnih, a za zdravje nevarnih organizmov. Otroci so pri tem še posebej izpostavljeni, ker se njihov imunski sistem šele razvija. Enako velja tudi za večino organskih sistemov v majhnem organizmu, na primer v prebavilih, kjer pa je, kot je medicina odkrila šele nedavno, več kot 70 odstotkov človeškega imunskega sistema. Pomembna je tako prebava kot tudi presnova. Izpostavljenost otrok mikro organizmom je odvisna od njihove starosti, kakovosti hrane, ki jo uživajo ter njihovega splošnega zdravja poleg že omenjenega metabolizma, ki je bistven tudi za obvladovanje okužb.

Okužbe so redni popraznični gostje. Imunski sistem se mora razviti, kar pomeni, da je normalno, da je otrok izpostavljen določeni količini in vrsti mikrobov. Problem nastane, kadar je teh škodljivih organizmov več različnih vrst. To se lahko zgodi zelo hitro. Med prazniki, pogosto pa tudi za konec tedna, starši svoje otroke popeljejo na obisk k sorodnikom. Tam se igrajo z vrstniki, ki so lahko izpostavljeni drugačnim mikrobom, v stiku z njimi torej lahko naši otroci hitro zbolijo. Ali pa zgolj prenesejo patogene v svojo domačo okolico. Zato dostikrat pride do izbruha katere od kužnih bolezni prav nekaj dni (ali pa takoj, odvisno od vrste mikrobov) po praznikih. Starši otrok v vrtcih in osnovnih šolah tedaj na oglasnih deksah prebirajo, katera od okužb razsaja in na kaj naj bodo starši posebej pozorni.

Najpomembnejša je higiena rok. V vrtcih in tudi v šolah vedo, kako pomembna je higiena rok, ki lahko širitev kužne bolezni močno zajezi, če že ne popolnoma zaustavi. Prav tako kot za razkuževanje rok pa je pametno poskrbeti tudi za predmete, ki se jih otroci pogosto dotikajo in s tem povečujejo možnost, da mikrobi zaidejo v njihovo telo (z dotikanjem oči, nosa, predvsem pa ust). Kožo, kjer se lahko taki bacili nahajajo, je torej pametno napršiti z antiseptikom, enako velja tudi za površine, ki se jih otrok dotika. Dobro je tudi razkužiti manjše rane, praske in opekline, ker s tem preprečite, da bi skozi prizadeta mesta bacili prišli v telo in naredili še več škode. Razkuževati je treba tudi igrače, predmete, ki se jih otroci najpogosteje dotikajo. Doma, v stanovanju so to kljuke na vratih, površine, na katere se otroci radi opirajo, ko se šele učijo hoditi in podobno. Vsak otrok je poseben, drugačen, starši pa so tisti, ki najbolje poznajo njegove navade, zato bodo tudi najbolj vedeli, katera so tista mesta, ki jih je treba razkužiti.

Ta opozorila poznamo predvsem v času zimskih viroz. Res je, da je tedaj treba biti posebej pazljiv, toda tudi poleti ni kaj dosti drugače. Kot rečeno, tam, kjer je na kupu več otrok, se različni mikrobi hitro širijo. Higiena rok z razkuževanjem (na primer, ko otrok pride iz vrtca ali šole) je pomembna vse leto. Na počitnicah, kjer radi tudi odrasli pozabimo na previdnost (kdo pa bi ob vročih sončnih žarkih in osvežujočem morju sploh pomislil na mikrobe!?), se boste nevšečnostim izognili z nekaj razkuževalnimi ukrepi. Za razliko od antibiotikov, zdravil, ki jih človek dobi, ko je bolan, in učinkujejo le na bakterije, pa so ustrezna razkužila kos tudi vsem vrstam virusov, glivic, pa seveda tudi bakterijam.  Za majhne otroke, ki še jedo iz steklenične, je najvarnaje poskrbeti tako, da so te stekleničke in dude (pa tudi metlica, s katerimi jih čistite), razkuženi. Enako velja za površine, kjer se otroci igrajo, na primer stajice, otroški vozički, posteljice, jedilni pribor, skratka vse, s čimer ima otrok neposredni stik.

So antiseptiki za otroke varni? Že res, da je razkuževanje učinkovit ukrep. Skrb staršev pa sega dlje: kaj to pomeni, ali je tako ravnanje za otroke varno? Kaj vsebujejo ta razkužila, da ne bi naredili več škode kot koristi? Pri izbiri antiseptičnega sredstva bo vsekakor pomagal prodajalec. Vseeno pa se je smiselno najprej dobro poučiti, kaj je na voljo na našem tržišču in tudi na temelju varnosti za zdravje otrok izbrati tisto, kar bo učinkovito, a hkrati tudi varno.  

Čemu se je najbolje izogniti? Najstarejša, tudi pri nas dobro znana snov za razkuževanje je fenol, ki ga najdemo tudi v nekaterih sredstvih za higieno in za gospodinjstvo. Večinoma ga pridobivajo iz nafte. Je tudi sestavina nekaterih zdravil in sredstev za zaščito pred soncem. Nekoč so ga uporabljali kot antiseptik, danes pa za to ni posebej priporočljiv, saj lahko povzroči alergijske reakcije, kar posebej velja za otroke. Negativni sloves se ga drži tudi zaradi tega, ker so ga v nacistični Nemčiji uporabljali kot sredstvo za usmrčevanje ujetnikov. Če torej med sestavinami antiseptika zasledite fenol, se mu raje izognite.

Enako velja za formaldehid, ki je znano ne le toksičen, pač pa tudi mutagen in karcinogen. Najbolj primerni antiseptiki in razkužila (ker predmete, ki jih razkužujete, otroci pogosto in najraje zanesejo v usta) ne vsebujejo omenjenih snovi, pa tudi ne alkohola, hipoklorita (belilo), klora, amonijevih sestavin in natrijevega hidroksida. Primerna sestavina je, na primer, vodnikov peroksid, ki  je blag antiseptik in se uporablja za razkuževanje kože. Z njim preprečujemo okužbe pri manjših urezninah, praskah in opeklinah. Lahko ga uporabljamo tudi za razkuževanje ustne votline (spiranje), da se lažje odstrani sluz in olajša draženje zaradi razjed ali pa vnetih dlesni. Deluje tako, da se ob stiku s prizadetim območjem sprošča kisik. Sproščeni kisik povzroči nastajanje pene, ta pa pomaga odstraniti odmrlo kožo.

Srebrov nitrat pa se v medicini že več kot sto let uporablja kot antispetik. Razredčenega so uporabljali kot čistilno tekočino za oči pri novorojenčkih mater z gonorejo, s čimer so preprečevali slepoto. Uporabljali so ga tudi za čiščenje predelov okrog stome, da bi preprečili okužbe (če antibiotikov ni bilo na voljo). Ponekod ga uporabljajo tudi za preprečevanje krvavitev iz nosu. Zobozdravniki pa ga uporabljajo za zdravljenje ustnih razjed; primeren je za čiščenje odvečnih (okuženih) celic na korenu nohtov na nogah. Veliko raziskav so naredili tudi za oceno sposobnosti srebrovega nitrata za onesposobljanje bakterije E.coli v onesnaženi pitni vodi, ko drugih snovi za to ni na voljo. Izkazalo se je, da je srebrov nitrat učinkovit. Uporabljajo pa le zelo majhne koncentracije, ker je sicer lahko toksičen in koroziven. Dezinfekcijska sredstva, ki so danes v uporabi, vsebujejo le 0,01 grama na liter tekočine, kar je za ljudi popolnoma varno, hkrati pa učinkovito zoper različne mikrobe, ki lahko ogrožajo ljudi, predvsem majhne otroke.

BabySept dobite na policah naše spletne trgovine, na policah vseh trgovin Tosama in Pikapolonica, v Zlati Ptički v Kamniku in v Okay.si v BTC-ju.