Kako pravilno (in učinkovito) očistiti otroške igrače

Otroške igrače lahko na prvi pogled zgledajo simpatične in prijetne, a v resnici so ravno igrače lahko nevaren vir za prenos bakterij, virusov in ostalih nevarnosti, ki jih skrivajo v sebi.

Za vas smo pripravili konkretne nasvete kako učinkovito očistiti različne igrače (iz različnih materialov), da bodo čiste in varne za uporabo. Vsi nasveti, ki so opisani v tem članku so za površinsko čiščenje igrač, niste pa s tem ubili nobene bakterije in nobenega virusa, kar je lahko najbolj nevarno za otroke.

Plastične igrače

Plastične igrače lahko očistite tako, da jih operete z milnico in vročo vodo ali pa jih operete v pralnem stroju stroju. Ampak samo v primeru, da so res iz plastike – brez blaga, baterij, gumbov, ki bi se med pranjem lahko poškodovali. Igrače dajte v vrečko za pranje ali uporabite kakšno drugo alternativo – lahko je to tudi prevleka za vzglavnik, saj jih boste tako zaščitili in poskrbeli, da bodo vse faze pranja opravile čim bolj varno. V kolikor pa bi želeli igračam očistite kakšne bolj skrite kotičke, ki jih ročno ali v stroju ne boste uspeli, pa lahko za to uporabite staro zobno ščetko.

plastične igrače, kako očistiti igrače, čiščenje igrač, dezinfekcija igrač. zaščita igrač
Pravilno čiščenje plastičnih igrač

Lesene igrače

Igrače, narejene iz naravnega materiala (lesa) lahko med pranjem v stroju izgubijo obliko in postanejo grobe. Namesto tega jih obrišite s krpo, ki ne pušča vlaken. Pred tem jo namočite v mešanico alkoholnega kisa in milnice v razmerju 50:50. Ko boste lesene igrače očistili s to krpo, vse igrače še enkrat obrišite z vlažno krpo, ki je namočena samo v vodo tudi zato, da očistite mešanico milnice in kisa.

lesene igrače, kako očistiti igrače, čiščenje igrač, dezinfekcija igrač. zaščita igrač
Kako pravilno negovati lesene igrače

Plišaste igrače in igrače iz blaga

Najbolj simpatične igrače kot so plišaste igrače, igrače iz blaga predvsem ninice so hkrati tudi najbolj trdovratne za čiščenje. Najbolj enostavna in hkrati elegantna rešitev je, da jih prav tako operete v pralnem stroju (skupaj s pralno vrečko, vrečko za prerilo ali prevleko za vzglavnik). Pazljivo z igračami, ki imajo baterije ali kakšne druge elemente, za katere ni priporočljivo, da se operejo v pralnem stroju. Verjetno si ne želite, da najbolj simpatična mucka neha mijavkati, kajne?

plišaste igrače, igrače iz blaga, ninice, ninica, kako očistiti igrače, čiščenje igrač, dezinfekcija igrač. zaščita igrač
Nega plišastih igrač in igrač iz blaga

Vodne igrače

Pri vodnih igračah je zmotno prepričanje, da se igrače očistijo ko se otrok kopa ali tušira. Tega se boste še bolj zavedali če boste enkrat eno vodno igračo prerezali in videli kaj simpatične račke skrivajo v sebi. Nič dobrega! O tem je objavljen celoten članek tukaj. Enostavna rešitev za površinsko čiščenje je namakanje igrač, enkrat tedensko v mešanici vode in alkoholnega kisa v razmerju 50:50, lahko pa jih prav tako kot plastične igrače, vstavite v pralni stroj. Da pa se znebite bakterij in umazanije, ki je v notranjski teh igrač je edinstvena rešitev BabySept for Water Toys, ki je namenjen ravno vodnim igračam, da jih očisti, predvsem pa dezinficira in uniči bakterije, ki se skrivajo v notranjosti. Pa še varno za uporabo je, prav tako če pride v stik s sluznico.

vodne igrače, kako očistiti igrače, čiščenje igrač, dezinfekcija igrač. zaščita igrač
Veste kaj se skriva v teh simpatičnih račkah?

Kovinske igrače

Avtomobili, vlaki, tovornjaki in ostale kovinske igrače imajo pogosto kolesa iz gume zato jih žal ne morete oprati v pralnem stroju, saj bo vročina v stroju poškodovala kolesa in posledično povzročila krokodilje solze in neutolažljiv jok. Namesto tega jih očistite z mešanico belila in vode (natančno upoštevajte navodila za uporabo belila) in jih pustite na zraku, da se posušijo. A pazljivo z belilom, saj je nevarno če pride v stik s kožo ali sluznico. Namesto tega raje uporabite BabySept, ki je varen za uporabo, prav tako ni bojazni če pride v stik s sluznico.

kovinske igrače, kako očistiti igrače, čiščenje igrač, dezinfekcija igrač. zaščita igrač
Kako očistiti avtomobile, traktorje, tovornjake

Kako pogosto je priporočljivo očistiti igrače?

Vsekakor s čiščenjem ni potrebno pretiravati, a imejte v mislih, da jih očistite vsaj enkrat mesečno, predvsem pa so čiščenje potrebe takrat ko:

  • ko si vaš otrok opomore od prehlada, gripe, prebavnih motenj
  • po koncu igre pri kateri so otroci igrače imeli v ustih
  • igrače dlje časa niso bile v uporabi (saj so na njih bivale bakterije)

Vse to o čemer govorimo je zgolj površinsko čiščenje igrač, kar pa ne uniči bakterij in virusov, ki so na igračah prisotni. Ključna je dezinfekcija z ustreznim sredstvom, ki ni škodljivo za otroka, okolje, sploh za tiste igrače in tisto starostno obdobje, ko imajo otroci igrače v ustih. Po vsakem površinskem čiščenju igrač je potrebno igrače tudi dezinficirati saj le tako opravimo učinkovito čiščenje igrač in otroke ter sebe zaščitimo pred nastankom novih bakterij in virusov.

BabySept je na voljo v naši spletni trgovini , v vseh poslovalnicah Pikapolonica, v vseh trgovinah Tosama, v Zlati Ptički v Kamniku in v Okay.si trgovini v BTCju.